1 Aralık 2019 Pazar

Galata Kulesi


Kulenin son halinin yüksekliği yaklaşık 69.9m. duvar kalınlığı 3.75m. ve 10 bin ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyor.
Kule, ilk olarak Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından inşa ettirilmiş. 528 yılında ahşap olarak tamamlanmıştır. Fener kulesi olarak kullanılmıştır. Bizanslılar tarafından ‘Büyük Burç’ olarak adlandırmıştır. Yapı büyük bir yangın sonrasında harap hale gelmiştir.
1348-1349 yılında Cenevizliler yığma taştan kuleyi tekrardan inşa etmişlerdir. Cenevizliler kuleye ‘İsa Kulesi’ demişlerdir ve savunma amaçlı kullanmışlardır. Galata Kulesi 1445-46 yıllarında yükseltilmiştir.
1453’te İstanbul’un fethiyle Osmanlı Devleti’nin teslim edilmiştir. 1500'lerde depremden zarar görmüş, onarımını mimar Murad bin Hayreddin gerçekleştirmiştir.
16. yüzyılda tersane esirlerinin barınağı olurken, 18.yüzyılda gece yarısını haber veren ‘Mehteran Ocağı’ olarak, 1874 yılı sonrasında çıkan yangınların haber verilmesi için kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzdeki şekline II. Mahmut zamanında yapılan çalışmayla kavuşmuştur. Bu dönemde iki kat daha çıkılır ve külah şeklindeki çatı ile üstü kapatılır.
1960’ta restarasyon yapılarak 1967 yılında turizme açılmıştır. Böylece çevresindeki mekanlara kavuşmuştur.
Eskiden halk arasında, kuleye ilk kez çıktığınızda yanınızdaki sevdiğiniz kişiyse o kişi ile mutlaka evleneceğinize inanılıyormuş.
Efsaneye göre, Galata ile Kız Kulesi arasında aşk hikâyesi yaşanıyor. Denizde yalnızlıktan sıkılan Kız Kulesi, şehirdeki Galata’yı fark eder ve tutulur.
İki kulenin, aşkının elçiliği Hezarfen Ahmet Çelebi’ye düşer. Galata, Hezarfen Ahmet Çelebi’ye uzaktaki aşkının adını fısıldar ve Çelebi, Kız Kulesi’ne doğru süzülüp, Galata’nın şiirlerini aktarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder